Örebroregionens Turismakademi

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Stora Turismpriset

Nominera till Örebroregionens turismpris 2024

Nu kan du nominera en verksamhet inom besöksnäringen i Örebro län till Örebroregionens turismpris. Vinnaren blir Örebro läns representant till Stora turismpriset som nationellt utses den 3 december i Stockholm. Varje län utser en kandidat där vår vinnare utses av den regionala turismutvecklingsgruppen bestående av länets tolv kommuner tillsammans med Region Örebro län. Besöksnäringen omfattas av verksamheter inom bo, äta, göra, handla och åka. 

Vinnaren av Örebroregionens turismpris uppmärksammas på Hållbarhetsdagen den 23 oktober 2024.

Stora turismpriset delas ut till ett företag eller annan verksamhet som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen och dess roll i samhället. Stora turismpriset delas i år ut för 31:e året i rad och äger rum i samband med konferensen Besöksnäring på agendan den 3 december på Münchenbryggeriet i Stockholm.

När du nominerar en verksamhet gör du det utifrån följande nationella kriterier: 

Huvudkriterium: Pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. 

Hållbarhetskriterium: Pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet.

Kunskapskriterium: Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen och dess roll i samhället.

Vi behöver din nominering senast den 19 augusti 2024.

 

Här nominerar du till Örebroregionens turismpris 2024.

 

Örebroregionens Turismpris Matresan i Örebro län

Nu är nomineringarna till årets Stora turismpris klara. Priset, som delas ut för 30:e året i rad, delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidrar till att utveckla besöksnäringen.

Pristagaren utses av representanter för de offentliga turismaktörerna i länets tolv kommuner tillsammans med Region Örebro län.

Huvudkriterierna för priset handlar om nytänkande, hållbarhet och kunskapsspridning, tre kriterier som stämmer in perfekt på Matresan i Örebro län.

- Matresan i Örebro län har visat att de brinner för att skapa upplevelser kring mat som alla kan ta del av. Deras engagemang är viktigt för vårt län och de bidrar mycket till att föra samman olika människor som kan lära av varandra och utvecklas tillsammans med fokus på hållbara råvaror och god mat, säger regionråd Charlotta Englund (C).

- Matresan bygger ju på att vi gör detta tillsammans, så det här är ju inte bara vårt pris. Tider som dessa lyfter ju verkligen Matresans behov av att vi behöver våra matproducenter och landsbygden. Det är kul att se besökarna uppleva och öka förståelsen för produkten och en råvaras ursprung, säger Richard Ekbom och Davide Lindqvist, från Matresan i Örebro län.

Priset delades ut på Hållbarhetsdagen den 10 oktober och förutom äran och ett diplom tilldelas vinnaren även 10 000 kronor. I och med vinsten blir Matresan Örebro län dessutom Örebroregionens kandidat till Stora turismpriset i Sverige, som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. Stora turismpriset delas ut samband med konferensen Besöksnäringen på agendan den 6 december på Munchenbryggeriet i Stockholm.

vinnarbild.jpg

Prisutdelare Charlotta Englund (regionråd, C) och vinnarna Richard Ekbom och Davide Lindqvist från Matresan i Örebro län.

Motiveringen

Genom att utveckla en matmarknad till en resa där kunderna besöker producenterna, istället för tvärtom, skapades ett evenemang som både blev enklare att arrangera och enklare för producenterna att delta på. Ett evenemang där besökarna samtidigt får möjlighet att uppleva mer av Örebro län och upptäcka platser som de kanske annars aldrig skulle besöka.

Matresan i Örebro län bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen, samt målmedvetet utvecklar en hållbar verksamhet genom stark samverkan med mottot ”Tillsammans”. Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen och dess roll i samhället.

Grattis Matresan i Örebro län, ni är en värdig vinnare av Örebroregionens Turismpris.

- Vår region har aldrig vunnit Stora Turismpriset. Det är otroligt hög nivå och konkurrensen är stenhård. Men jag tror verkligen på Matresan i Örebro län. De kämpar och sliter och gör allt de kan för att utveckla allas vår kärlek och upplevelser till mat i olika former. Så vi håller tummarna för att det ska vara vår tur i år, säger Linda Gustafsson, Utvecklingsledare Turism vid Region Örebro län.

För att vinna Stora turismpriset måste de nominerade kunna visa att de bidrar till en nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. Dessutom ska de arbeta för att utveckla och sprida kunskaper och för att utveckla en hållbar verksamhet.

Här finns alla nominerade till Stora Turismpriset 2023 - Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 10 juni 2024