Örebroregionens Turismakademi

Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk
Search

Vår plats. Din berättelse.

Välkommen till The Greater Örebro Area, The Heart of Sweden. Ingen kan bestämma över vad som ska berättas om en plats. Den måste upplevas. Men vi kan samla människor kring en övergripande gemensam plats för att belysa dess styrkor och därmed möjliggöra enhetliga berättarröster. Att samlas kring platsens styrkor kan bidra till att skapa en känsla av gemenskap.

Nu fotograferar vi platsberättelsen

Vi vill få människor att välja vår plats för dem vi är, då måste vi också berätta om vad vi har och vilka vi är. Vardagen blir enklare när vi vet vilka styrkor vi kan ha som ledstjärna i såväl vår kommunikation som platsutveckling. Platsberättelsen kan vara ett verktyg för inspiration som lockar till berättande, samverkan och nyskapande.

Platsberättelsen kan bidra till:

  • Gemensamma budskap för starkare kommunikation.
  • Stärka platsens identitet.
  • Stärker den regionala stoltheten.
  • Att stå på en bredare grund för att öka attraktionskraften för, region, destination, kommun och företagare.
  • Bra underlag för kommunerna och aktörer att använda i de egna dokument och strategier.
  • Öka försäljning och lönsamhet inom besöksnäringen.

Vår gemensamma målbild:

En tydlig definierad plats, där olika aktörer, stora som små, samarbetar för en gemensam berättelse av platsen med en palett av reseanledningar året om. Fördelarna är många. Om besökaren blir mer nöjd av både värdskapet, upplevelse och utbudet, vill de komma tillbaka. Detta ökar såklart chanserna för företagen inom besöksnäringen att öka lönsamheten.

Här kan du läsa om hur vi tog fram platsberättelsen.

 

Örebro läns platsberättelse (den korta versionen)

Välkommen till The Greater Örebro Area, The Heart of Sweden.

Det historiska bergsbrukslandskapet sträcker sig från Kopparberg vid Ljusnarens strand i norr, till Askersund vid Vätterns skärgårdsspets i söder. Med delar av Bergslagen tryggt i nordost och trolska Värmlandsskogar kring Karlskoga och Degerfors i sydväst. En sagolik plats med vidsträckta skogar, sjöar, en levande landsbygd och både små och stora städer. Det är en plats där landskapsblommorna gullvivan, misteln, ljungen, blåklockan, skogsstjärnan och blåklinten flätar sig samman och skapar ett storslaget uttryck och en vacker bukett.

Vi värnar om vår historia och natur och tager vad vi haver från skogens skafferi. Skämta gärna om gnällbältet men vår envishet har hjälpt oss skapa unika upplevelser och lokalt producerade produkter. De människor som flyttat till vår plats har inspirerat oss och adderar färger och smaker till vår skiftande palett. Här samlas vi kring det dukade bordet för att dela våra historier. Det är vår hyllning till gemenskap och inkludering, där vi skriver framtidens berättelser tillsammans.

Från jord till järn. Från historien till framtid. Från glimrande lampor i staden till dimman över en skogstjärn. Från slott till hytta. Med en färgstark palett av möjligheter. I The Greater Örebro Area, hjärtat av Sverige, väntar en sällsynt salig blandning av förtrollande möten och upplevelser året om.

Välkommen!

En platsberättelse är själva kärnan i en gemensam berättelse om en plats. Den fungerar som en ram där varje individ, företag och organisation kan väva in sina egna trådar av erfarenheter, minnen och visioner om platsen.

Platsberättelsen kan vara en nyckel till att förstå och förstärka den gemensamma platsidentiteten. Genom att lyfta fram unika kännetecken och historiska händelser skapas en starkare koppling mellan näringslivet och områdets identitet.

Använd platsberättelsen som du vill

Platseberättelsen vill främja till fler kreativa berättare. Använd den som inspiration eller som en källa till kunskap så att vi kan skapa fler berättelser som blommar. 

Använd platsberättelsen som du vill, det går inte att göra fel. Det är vår plats, din berättelse.

”Vi är ett så spännande län. Det är i gränstrakterna utvecklingen sker, se till exempel bara på den stora artrikedom som finns i naturen på gränsen mellan äng och skog. Vi är sex olika landskap i ett län, det skapar verkligen en levande mylla! Tänk så många spännande måltidsmöten vi kan ha där vi kan utvecklas och växa tillsammans. ”

Annika Göran Rodell, universitetsadjunkt och akademisk entreprenör, Restaurang- och hotellhögskolan Grythyttan, Örebro universitet

”Att arbeta med platsberättelsen har fått mig att inse vilken bredd länet har att erbjuda. Jag har fått en större stolthet och lättare rekommendera våra goda grannar.”

Lisa Blomgren, Utvecklingsstrateg Loka Brunn Hotell & Spa AB

Jag tar med mig ”Stora möjligheter för framtida gäster att enklare finna vårt lilla paradis”.

Johan Lundh, VD Hotel Montagne

Exempel från Karlskoga

Karlskoga före: 

Karlskoga_fore.png

Karlskoga efter: 

Karlskoga_efter.png

 

Fint exempel på en inspirationsmeny:

inspirationmeny.png

Välkommen till The Greater Örebro Area, The Heart of Sweden.

"Vi har tillsammans arbetat fram en suverän grund för en regional platsberättelse. En berättelse som besöksnäringen eller vi som Visit Nora kan utgå ifrån i delar av våra egna berättelser. Full av inspiration har jag redan börjat arbeta med den."

Håkan Ceder, Turistchef Nora – trästaden i Bergslagen

Bild Vår platsberättelse

 

I hjärtat av Sverige välkomnar vi dig att slå dig ner vid vårt gemensamma bord. Kom som du är. Slå dig ner vid vår plats och dela med dig av din berättelse.

Arbetsbladen kan skapa gemensamma samtal för dig och din personal eller när du träffar andra företag och organisationer. 

Var med och bjud till bords

Samlas runt bordet syftar till att stärka kopplingen mellan platsen och aktörer inom besöksnäringen för att ta del av varandras kunskap, erfarenhet och skapa nya samarbeten. Det främjar länets mångfald av berättare, gemenskap, stolthet och utvecklingen av hållbar turism.

Att Samlas runt bordet ger ett finansiellt stöd när du vill samla branschkollegor i länet för en halv- eller heldag.

 

Tillsammans är vi starkare

Med ett gemensamt bildmaterial kan vi stärka vår plats identitet, igenkänning och berättelse samt den regionala stoltheten. Det kan på längre sikt bidra till en ökad försäljning och lönsamhet inom besöksnäringen.

När du ska presentera eller göra affischer

Bukett 

När du vill använda blommorna i hörnet på en presentation eller ett brev. Bilden är png med genomskinlig bakgrund. 

Bukett_hörn

Bilder landskapsblommor

Örebro län, The Heart of Sweden, består av sex landskap. Det är unikt i sig. Bilderna kan du hämta via länkarna nedan (PNG). Om du vill ha bilderna i annat format (EPS eller AI) så hör du av dig till oss.

Gullviva Närke

Skogsstjärna Värmland

Blåklocka Dalarna

Mistel Västmanland

Ljung Västergötland

Blåklint Östergötland

Bukett

Kontakte

Linda Gustafsson

Utvecklingsledare: Turism

Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?

Zuletzt aktualisiert: Montag, 17. Juni 2024