Örebroregionens Turismakademi

Region Örebo county Region Örebo county
Search

Stora turismpriset

Nu är vinnaren för Örebroregionens turismpris korad!

Grattis Outdoor People of Bergslagen - Örebro län! 

Outdoor People of Bergslagen är ett nätverk av certifierade natur- och kulturarvsguider i nära samarbete med lokala mikroföretag och ideella organisationer vid Naturstation Södra Hyttan.

Historiskt är det mest kända evenemanget Bergslagens Bokloppis – ett unikt kulturfenomen av återvunna böcker.

Från Naturstationen utgår flertalet guidningar som berättar om kultur och natur i området på ett inspirerande och intressefångande sätt. Med hjälp av konst och tankeväckande illustrationer får besökaren med sig ny kunskap hem.

Drivet och engagemanget för platsens betydelse får invånarna och besökare att samlas kring en hållbar utveckling - för platsen, naturen och människan.

Läs mer om nomineringen här. 

Här kan du läsa om alla regioners nomierade bidrag till Stora turismpriset. 

Outdoor People- foto Peter Lahall_750.jpg

Foto: Lankälvskatedralen, Fotograf: Peter Lahäll

Örebroregionens turismpris 2024

Nu kan du nominera en verksamhet inom besöksnäringen i Örebro län till Örebroregionens turismpris. Vinnaren blir Örebro läns representant till Stora turismpriset som nationellt utses den 3 december i Stockholm. Varje län utser en kandidat där vår vinnare utses av den regionala turismutvecklingsgruppen bestående av länets tolv kommuner tillsammans med Region Örebro län. Besöksnäringen omfattas av verksamheter inom bo, äta, göra, handla och åka. 

Vinnaren av Örebroregionens turismpris uppmärksammas på Hållbarhetsdagen den 23 oktober 2024.

Stora turismpriset delas ut till ett företag eller annan verksamhet som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utveckling av besöksnäringen och dess roll i samhället. Stora turismpriset delas i år ut för 31:e året i rad och äger rum i samband med konferensen Besöksnäring på agendan den 3 december på Münchenbryggeriet i Stockholm.

När du nominerar en verksamhet gör du det utifrån följande nationella kriterier: 

Huvudkriterium: Pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. 

Hållbarhetskriterium: Pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet.

Kunskapskriterium: Pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen och dess roll i samhället.

 

 

Grattis till alla värdefulla verksamheter som blivit nominerade till Örebroregionens turismpris 2024. Stort tack till alla som engagerat sig och varit med och nominerat. Här kan du läsa delar av alla kandidaters nomineringstexter. Vinnaren presenteras den 26 september tillsammans med landets övriga kandidater för Stora turismpriset.  

Lilla Hotellet i Nora AB

Som ambassadörer för Nora arbetar verksamheten fördömligt med service och bemötande samt värnar om samarbeten mellan företagen i Nora och för alla människors lika värde. Verksamheten för en bra dialog med kommun och politiker som faktiskt förstår hur viktig besöksnäringen är.

ICA Nära Åtorp

En levande lanthandel mitt ute i skogen med full service för både invånare och turister. Med sitt stora utbud på den lilla ytan bidrar verksamheten med att vara en attraktiv plats runt sjön Skagern för många sommarstugegäster, husvagnar och husbilar.

JME MUSIC AB

Med artister som Micke Rickfors och Sonja Aldén har verksamheten fört populärmusiken in i kyrkan, vilket bidragit till att byggnaden fyllts av besökare som inte tidigare varit där. Vidare har de startat upp Kopparbergsfestivalen som för fjärde året i rad är ett oerhört viktigt event för vår kommun som annars inte har så väldigt många positiva inslag i utbudet för turister.

Wedevågs Herrgård AB

Men sin helhetsupplevelse är verksamheten välförtjänt av sin 5-stjärniga rankning både på Tripadvisor och Google. De odlar egna grönsaker, samarbetar med lokala producenter och serverar en prisvinnande bordsserverad frukost som minimerar det svinn som en buffé enkelt bär med sig. Herrgårdens unika miljöer lockar besökare från hela världen som tidigare inte haft planer på att besöka Sverige.

Konst på Hög

Från en tid då platsen kallades ”helvetet på jorden” till att utnämnas till ”Sveriges märkligaste sevärdhet” med idag ca 30 000 besökare per år. En plats där natur, kultur, hälsa och historia lever i symbios, gratis för alla och öppet dygnet runt. Det gör detta till en unik besöksanledning inte bara för Kumla utan för hela Sverige.

Outdoor people of Bergslagen

Södra Hyttan är en plats med flera verksamheter i samverkan som tillsammans erbjuder besökaren både kulturhistoria och naturupplevelser genom Lankälvskatedralen, Bergslagens bokloppis och musikfestivalen Hyttdreva med musiker från världens alla hörn. Här utgår flertalet guidningar som berättar om kultur och natur i området på ett inspirerande och intressefångande sätt, workshops och lokalproducerad mat serveras.

Boo Egendom och Slott

Genom att låta jakten vara i symbios med jord och skog har verksamheten stärkt tillgången och skapat besöksverksamhet och delar kunskap via föreläsningar och guidningar. Verksamheten har ett nära samarbete med en gymnasieskola vars praktikanter varje år erbjuds att komma och uppleva jakten på Boo i olika sammanhang.

Dahlgrens Bagaren

En verksamhet som återbrukar allt från möbler och inredning till ingredienser där man bakar smart för att hålla energiförbrukningen nere. De delar gärna sina gäster med oss andra varsamheter runt omkring, inne på caféet finns ofta information om vad som händer runt om platsen vilket gör att gäster både stannar längre och kommer tillbaka. Ibland delar vi verksamheter även personal för att stötta upp en långsiktig kompetensförsörjning och lojal personal.

Schreiber Adventures

En verksamhet på Rynningeviken som under vintertid välkomnar flera tusen besökare varje helg genom att ploga isslingor, hyra ut skridskor och sparkar samt drar skidspår på isen. Det bidrar till både ett aktivare friluftsliv och stärker folkhälsan. Rynningeviken har blivit en mötesplats där man tar med släkt och vänner men även blir en unik upplevelse för bland annat utlandsfödda och utbytesstudenter som möter snö och is för första gången.

Granbergsdals hytta & byalag

Granbergsdals byalag, som är en ideell förening, har i 40 år drivit verksamhet med utgångspunkt av den hytta som anlades år 1642 för drift och produktion av tackjärn fram till år 1925. Det har krävts mycket nytänkande och innovationsförmåga för att förvandla ett gammalt industriområde till ett attraktivt besöksmål med evenemang och aktiviteter för både stora och små.

Stora hjortstorps gård

Med en attraktiv miljö nära centrum men ändå lantligt naturskönt, alltid en meny med säsongsanpassat och lokalproducerat för hållbart i fokus. Genom denna etablering har hela området ökat i attraktivitet, vilket ytterligare förstärker Örebro som en stad där naturupplevelser av hög klass alltid är nära, såväl sommar som under övriga året.

Go glass

Go glass i Hjortkvarn har byggt upp en verksamhet genom egentillverkad italiensk gelato och sorbet. Verksamheten erbjuder idag upp till 54 olika smaker och har blivit en av Sveriges bästa glasstillverkare och satt Hjortkvarn än tydligare på den nationella turistkartan.

Hotel Montagne

På ett fint sätt har man lyckats låta den lokal historien kring gruvverksamheten i området bli en röd tråd genom verksamheten som bygger stolthet kring traktens historia. Stor vikt på samarbete med andra entreprenörer och besöksanläggningar i både närområdet och hela regionen som stärker platsen och ger både möjligheter till nya affärer och gemensamma utvecklingsprojekt. 

Johans leksaksbod 0-100

En unik leksaksaffär med handplockat sortiment utifrån ett pedagogisk perspektiv och med leksaker från förr.  Här är alltid de utvalda leksakerna och mötet med kunden i centrum. Johan vill med sin verksamhet föra tradition och nostalgi vidare, att lyfta leksakshantverk och inspirera till småbarnslek och samvaro genom spel eller pussel. 

Han arrangerar även event för brädspel och bjuder in till lek genom att delta på barnaktiviteter.

Under Bar Himmel

En numera nationellt känd spelplats där flera lokala aktörer samsas för att låta några av Sveriges största artister ge ett nära och exklusivt uppträdande i en fantastisk miljö. Ett event som bygger på att en konsert skall vara i synergi med både miljö, lokal mat och dryck för att tillsammans skapa varumärket.

Kulturhuset Sjöängen

Kulturhuset Sjöängen har gjort det möjligt att erbjuda nöje, kultur och bildning till kommuninvånarna. Kulturhuset bidrar till samhällsutveckling och har ett nära samarbete med näringsliv och civilsamhälle. Kulturhuset attraherar många besökare utanför kommungränsen som också behöver äta, shoppa, sova och delta i andra aktiviteter under sin vistelse och blir där med en viktig del för besöksnäringen i stort.

Hjulsjö 103

Hjulsjö 103 är den lilla landsbygdsaktören och mathantverkaren som blivit ett besöksmål som lockar långväga gäster. Märta och Magnus har sedan starten utvecklat och breddat sin verksamhet till att idag erbjuda besökare en helhetsupplevelse i form av både boende, mat, dryck och kurser, där allt genomsyras av småskalighet, närproducerat och hållbarhet. 

 

Vinnare av Örebroregionens turismpris

2012 Lerbäcks Teater
2018 Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog
2019 Wadköping
2020 Loka Brunn
2021 Krogen som inte finns
2022 Open Art
2023 Matresan Örebro län
2024

 

vinnarbild.jpg

Prisutdelare Charlotta Englund (regionråd, C) och vinnarna av 2023 års pris Richard Ekbom och Davide Lindqvist från Matresan i Örebro län.

 

Did the content help you?

Last updated: Thursday, September 26, 2024