Vill du vara med oss i matchmakingarbetet

Lever din verksamhet upp till de utländska turisterna och researrangörernas förväntningar och kan du vara en del av det regionala matchmaking arbetet som Region Örebro län bedriver?

Till och börja med måste du känna att det här verkligen är något du vill satsa på och du måste också ha en förståelse för arrangörernas krav och behov, samt vara beredd på att skapa en egen relation till återförsäljarna. Du behöver förstå att det är ett långsiktigt arbete samt leveransunderlag med nettopriser. Upplevelser och produkter måste finnas tillgängligt åtminstone från 1 maj tom 30 september. En kontaktperson för all kommunikation, både gentemot Region Örebro län och researrangörerna måste utses. Denna person behöver vara tillgänglig även under sommartid då allting fastställs och produceras. Färdigt material måste finnas; dvs fria bilder av hög kvalitet, texter samt aktuella nettopriser minst ett år i förväg. Förfrågningar från researrangören måste besvaras inom 24 timmar.

Det här kan Region Örebro län bidra med
I matchmaking arbetet representerar Region Örebro län hela länet och framför allt de företag som uppnår kriterielistans punkter. Vi medverkar på mässor och workshops, till exempel världens största resemässa ITB och Swedish Workshop. Med hjälp av en uppdaterad produktkatalog som uppdateras tillsammans med kommunerna och deltagande företag presenterar vi boenden, upplevelser, paket och produkter och matchar dem med researrangörernas efterfrågan.

För att öka försäljningen av resor till Örebro län samordnar och arrangeras även visningsresor för researrangörer. Oftast innebär det att inköpare eller resesäljare besöker vår region och testar olika aktiviteter och bor hos några av de deltagande företagen. På så sätt får de en tydligare bild av resmålet, upplevelsen och produkten och kan lättare sälja det i passande säljkanal och mot rätt målgrupp. För det mesta är besöket i vår region en del av en längre resa där gruppen besöker andra regioner i Syd- och Mellansverige. Det sker då i samarbete med RESA (Regionalt Europeiskt Samarbete med Arrangörsledet). På så vis får vi en kvalitetsstämpel på de arrangörer som kommer på besök till oss.

- Samlar produktportfölj tillsammans med kommunerna.

- Samordnar och arrangerar nätverksträff för de företag som uppnår kriterielistan.

- Bidrar till kunskapshöjande insatser inom det internationella researrangörsarbetet.

- Samordnar visningsresor och ev. pressresor.

- Deltar på internationella mässor för att sälja in regionens deltagande företag samt dess produkter.

- Fångar upp förfrågningar och matchar med deltagande företag så att så många affärer hamnar hos företagen i Örebro län.

- Samverkar tillsammans med Värmland och Dalarna kring sampaketering.

- Stöttar i företagens produktutvecklingsarbete genom insatser inom Örta.

- Stöttar företagen i paketering genom företagskoordinator samt nätverksgruppen tillsammans med andra företag som uppnår kriterielistan.

Projektet RESA bearbetar utländska researrangörer

Region Örebro län deltar i det utländska samarbetet med andra regioner i Sverige för bearbetningen av researrangörsledet. Samarbetet RESA (Regionalt Europeiskt Samarbete med Arrangörsledet) skapades för att öka det svenska produktutbudet hos tyska researrangörer och projektet startades 2003 och samordnas idag av Visit Sweden i Tyskland. RESA har nu blivit ett väl upparbetat koncept som arbetar på de tysktalande marknaderna Tyskland, Schweiz och Österrike med samarbete med ca 90 researrangörer. ca 400-500 nya resepaket per år har skapats och under säsongen 2019 gav RESA drygt 172 000 övernattningar i Sverige via nya resepaket från tyska researrangörer med en omsättning på cirka 393 miljoner kronor på plats i Sverige. Researrangörernas egen marknadsföring i tyska kanaler av de svenska turistprodukterna innebär drygt 13 miljoner kronor per år.

Läs mer om RESA-projektet här.

Senast uppdaterad: den 8 september 2021