Tyskar föredrar att boka via researrangörer

Researrangörer har mycket hög status i Tyskland, och även på andra marknader. Bland annat så förutsätter resenären att de får det lägsta priset när de bokar via en researrangör, till skillnad från Sverige där åsikten ofta är den motsatta.

Tyskarna ställer höga krav på trygghet och säkerhet vid transaktioner, betalar helst med kontanter. Genom att de har bokat via en resebyrå eller researrangör gäller den internationella resegarantin och de kan de känna sig lugna och trygga om något oförutsägbart skulle hända.

Rundresor är ett bra sätt att uppleva ett nytt land och flest tyskar väljer just rundresor när de besöker Sverige. Men en rundresa kan vara komplicerad att ordna själv och då vänder man sig gärna till en researrangör. Researrangören hjälper både till med kunskap om landet, planerar och bokar resan samt löser eventuella språkbarriärer.

Sedan år 2013 har onlineförsäljningen av paketresor i Tyskland ökat från 20% till 43% och här förväntas även försäljningen av individuella lösningar att öka. Försäljningen offline fortsätter trots detta vara den dominerande och Tyskland har fortsättningsvis mängder med tryckt material som ligger på vardagsrumsborden i de tyska hemmen.

Researrangörerna har gjort en stor investering för att arbeta upp en stor kundbas till vilka de har en tät kontakt via resesajter, bokningsfunktioner och kundbrev. Ex så skickar en schwesisk researrangör till exempel ut resefoldrar till sina 650.000 kunder varannan vecka. Kunder som de har en bra relation till, en hög kännedom om vilka produkter som attraherar olika kundsegment och som innebär att de enkelt kan optimera försäljningen av dina produkter i noga utvalda kanaler. Detta är något enskilda företag aldrig kan klara av på egen hand.

Senast uppdaterad: den 8 september 2021