Örebroregionens Turismakademi

Logotyp för webbplatsen Logotyp för webbplatsen

Allotment

Allotments* - Hur funkar det egentligen? 

Ett väldigt vanligt sätt att göra affärer med arrangörer är att arbeta med allotments. Genom att arrangören har allotments kan de med säkerhet sälja resor till sina kunder och veta att de övernattningar som ingår i paketresan finns så att de kan boka alla detaljer efter att kunden köpt sin resa.

Vad är ett allotment

“En överenskommelse om ett bestämt antal blockerade hotellrum/bäddar som arrangören kan boka fram till ett bestämt datum. Ett allotment = ett låst hotellrum.”

I en paketresa kan ju både boende, transport och nöjen mm ingå. Av den anledningen blir det besvärligt för många arrangörer som arbetar med förbestämda reseupplägg, att kontakta varje enskild leverantör före kunden kan boka sin resa.

Allotments hålls fram till releasedatum. Detta datum kan variera från några dagar till flera veckor och beror oftast på typ av resa det gäller. Det är vanligt att releasedatumet infaller ca 1 månad före det blockerade datumet. De rum som inte har bokats före release släpps och boendeanläggningen kan då boka rummen på egen hand.

Fördelen med allotments

tycker många är att rum ofta bokas upp i mycket god tid så att hotellet/anläggningen har säkrade bokningar tidigt. Ofta långt tidigare än de själva brukar få sina bokningar. Dessutom kommer ju gästen oavsett väder, till skillnad från de som kanske bokar själv. Även om rum släpps vid release-datumet så finns det fortfarande gott om tid för anläggningen att på egen hand få bokningen.

Nackdelen, eller risken, med allotments 

Det kan vara att du låser ett visst antal rum som du sedan måste hålla obokade fram till release även om arrangören fortfarande inte bokat dem. I vissa fall kan man få tillbaka allotments om du mitt i säljperioden plötsligt skulle få behov, vänd dig då till arrangören för att diskutera de specifika rummen och datumen.

Vill du inte lämna allotments särskilda dagar eller vet du att du har en period med hög beläggning under den period som arrangören önskar allotments så kan du, före avtalet görs, lista vilka nätter som inte ingår i avtalet, genom så kallade Close out date’. Är det i ett tidigt skede kan du lämna ett erbjudande med x antal allotments och reservera dig för att Closed out dates kan förekomma.

Tänk på att arrangörssamarbeten bör ses som långsiktiga 

Detta kan innebära att det kan ta tid för er båda att klura ut hur många allotments som passar just de paketresorna som era rum ska ingå i. Om det är en helt ny resa finns ju ingen historik från tidigare säsonger att jämföra och ni får därför komma överens om vad som passar. Ofta har arrangören ett specifikt antal allotments de behöver samt en releasetid som de önskar för att kunna påbörja ett nytt samarbete men du kan alltid komma med dina förslag och motbud för att se till att ni hittar det upplägg som passar er båda. Kan man inte få samtliga allotments på en anläggning kan man ibland tänka sig att samarbeta med fler anläggningar.

När du lämnar allotments tänk på att inkludera alla specifikationer såsom betalningsvillkor och releasetid samt eventuella Close out dates. Du kan lämna olika priser beroende på period/säsong eftersom det under högsäsong är vanligt med ett något högre pris, men se i så fall till att endast hålla dig till några få prisklasser.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 8 september 2021